Štyri domy v Levočských lúkach sú po uvoľnení svahu neobývateľné

20.09.2010 Levoča

Levoča 20. septembra (TASR) – Výdatné dažde počas tohto roku narušili svah v mestskej časti Levočské lúky v Levoči.
Primátor mesta Miroslav Vilkovský informoval, že už začiatkom leta bola zistené statické narušenie niektorých obytných domov v tejto lokalite.
\"Požiadali sme o statické posudky, z nich vyplynulo, že štyri domy sú neobývateľné, tri rodinné domy sú obývateľné po vykonaní určitých opatrení, \" povedal Vilkovský. Dohromady je podľa neho ohrozených 12 domov. Mesto má v danej lokalite štyri mestské bytové domy. Primátor ďalej uviedol, že niektorých občanov, ktorí si neplnili svoje povinnosti, z mestského domu vysťahovali a následne do týchto bytov nasťahovali ľudí, ktorí majú svoje domy neobývateľné. \"Využili sme možnosť uvoľnenia týchto bytov a pridelili sme ich ako dočasné riešenie piatim rodinám, ktoré mali svoje domy riadne zapísané, \" zdôvodnil primátor.
Neskôr bude musieť mesto riešiť aj problém s ohrozenými stavbami, ktoré boli v Levočských lúkach bez povolenia postavené ešte pred rokom 1989. \"Požiadali sme v júni Úrad splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku i samotný Úrad vlády o finančný príspevok na zakúpenie unimobuniek pre týchto obyvateľov, \" informoval Vilkovský.
Prekvapilo ho, že niektorí z postihnutých spoluobčanov mali svoje domy aj poistené, situáciu si tak riešia po svojom a po pridelení pozemku mestom sú ochotní si postaviť nové domy. \"Niečo dostali od mesta, niečo od poisťovne, niečo od občianskych združení, sú ochotní aj napr. otec so synom si postaviť jeden spoločný dom, \" zdôraznil primátor. Privítal by, keby aj ostatní občania nasledovali tento príklad a nečakali len na to, čo urobí samospráva.
K búraniu ohrozených budov sa pristúpi po vykonaní všetkých úkonov. V minulom roku mesto nad týmto svahom vybudovalo odvodňovací kanál, ktorý zachytával všetky povrchové vody, ktoré pretekali. \"Pokiaľ by ten odvodňovací kanál nebol, ten svah by sa pohol ešte viac a škody by boli ešte vo vyššom rozsahu, \" doplnil Vilkovský. Všetky prípady budú posudzovať individuálne, aby niekto situáciu nezneužil vo svoj prospech.
Mestská časť Levočské lúky bola zasiahnutá povodňami na začiatku júna, voda vtedy čiastočne poškodila aj novopostavené mestské domy. Vylial sa Levočský potok a evakuovať vtedy museli obyvateľov 40 bytov. V tejto mestskej časti je evidovaných približne 500 obyvateľov, nachádza sa tam 19 legálne postavených rodinných domov, ďalších 17 stavieb je tam bez povolenia.
 

Vyberte región